HET PROGRAMMA VAN DE BELGISCHE RINGSPORT              © copyright Hondensport & Sporthonden
NVBK 

De Belgische Ringsport wordt georganiseerd door zowel St. Hubertus als wel het NVBK, het Nationaal Verbond voor Belgische Kynologen. Dit verbond werd in 1964 opgericht en vierde dus in 1999 haar 35-jarig bestaan. Momenteel heeft men een ledenbestand van naar schatting 1300 hondeneigenaren en in totaal zo’n 115 aangesloten clubs. Acht jaar geleden is men begonnen met een eigen stamboekregistratie van de honden. De honden die aan dit programma deelnemen hebben een stamboeknummer die echter in formeel opzicht verschilt van de stambomen welke door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland of St. Hubertus uitgegeven worden. De NVBK heeft een eigen stamboekprogramma waarbij eveneens de bloedlijnen van honden gehanteerd wordt. U moet zich voorstellen dat op een stamboom van de NVBK zowel FCI-stamboomnamen als namen uit de eigen registratie voorkomen.  

 

Het programma  

Er zijn 3 soorten van oefeningen te onderscheiden : gehoorzaamheids-, spring- en bijtoefeningen. De gehoorzaamheidsoefeningen bestaan uit aangelijnd en los volgen, vooruitsturen, zit-, sta- en af- op afstand, voedselweigering, apporteren van een voorwerp en zoeken naar een voorwerp.
De springoefeningen zijn over een schutting (tot maximaal 2.30 meter hoog), over een gracht (breedtesprong van max. 4 meter) en over een haag met gracht (een combinatie van breedte- en hoogtesprong met een haag van 1.20 meter en een gracht van max. 1.20 meter).

De bijtoefeningen bestaan uit 6 onderdelen.
Voorwerpbewaking is er in twee uitvoeringen, met en zonder muilkorf. Zonder muilkorf vinden er 3 pogingen door de helper plaats om het voorwerp weg te nemen. Verder is er de zogenaamde ‘opgejaagde aanval’ (waarbij de hond moet stellen) en de ‘onderbroken aanval’ (waarbij de hond op het allerlaatste moment teruggeroepen wordt). De oefening ‘naspeuring, opzoeking en houding bij vuurschoten’ bestaat uit revieren naar een verborgen persoon, het opbrengen en transporteren en het verijdelen van 3 vluchtpogingen (o.a. met schot).

Voor de algemene manier van voorbrengen staat de oefening ‘algemene houding’ dat wil zeggen de houding van geleider en hond tijdens het programma. Voor deze laatste oefening zijn maximaal 20 punten te behalen op een programmatotaal van 400 punten. Overigens wordt maximale puntentotaal vrijwel nooit behaald !

 

Categorie 1, 2 of 3 ??  

De Belgische Ringsport kent 3 disciplines : Categorie 1, 2 en 3. In tegenstelling tot wat de africhter bij IPO of KNPV gewend is, is deze volgorde omgekeerd : dat wil zeggen, men begint bij categorie 3 en (hoopt) te eindigen bij categorie 1, welke het hoogst behaalbare certificaat vormt. Alle categorieën hebben dezelfde oefeningen ! Maar wat zijn dan de verschillen tussen de categorieën ?
Het verschil ligt enkel in de uitvoering van het bijtwerk. In categorie 3 bijvoorbeeld mag de helper bij de aanvallen niets gebruiken om de honden te laten bijten, het lichaam moet volledig vrij zijn. In categorie 2 mag eventueel een voorwerp gebruikt worden, maar enkel met een beperkte moeilijkheidsgraad. In categorie 1 is de keus van voorwerpen of obstakels vrij, zolang het de honden uiteraard niet kan kwetsen.

Verder moeten In categorie 3 alle aanvallen vluchtend zijn.
Een ander voorbeeld om de verschillen tussen de categorieën duidelijk te maken is de toetsing van de voorwerpbewaking. Categorie 3 : enkel in de laatste poging (van drie) mag de helper om de hond te benaderen een voorwerp meenemen maar deze moet voorzien zijn van een opening van 60 cm doorsnede. In de eerste en tweede poging mag een voorwerp meegenomen worden maar enkel om de honden af te schrikken en dit moet naast het lichaam gehouden worden. Bij categorie 2 is dat ongeveer hetzelfde als bij categorie 3. Daarentegen is bij categorie 1 bijna alles toegelaten bij iedere poging om het voorwerp weg te nemen (bijvoorbeeld water naar de hond gooien of een groot voorwerp gebruiken zodat de helper zich afschermt en de hond moeilijker kan bijten).

Germain Pauwels, keurmeester en secretaris van de NVBK vertelde 'Hondensport & Sporthonden het volgende' : "Het principe van ons programma is dat de jonge honden (categorie 3) moeten kunnen gaan bijten en de oudere honden (categorie 1) moeten durven gaan bijten." Wij zijn onder de indruk geraakt van het programma van de Belgische Ring en de verschillende goede honden die wij gezien hebben, honden die overigens een flinke postuur hebben. In de toekomst zult u in 'Hondensport & Sporthonden met regelmaat meer over deze fraaie vorm van dressuur kunnen vernemen.    

 naar indexpagina Hondensport en Sporthonden